CERAMIKA-TALERZE PŁASKIE
1. TALERZE PŁASKIE
Talerze płaskie o różnych średnicach i kształtach, stosuj do podania:
- dodatków do potraw, np. pieczywo, paszteciki,
- zakąsek, deserów, dań głównych.
Każdego talerza płaskiego możesz użyć jako podtalerza do sosjerki, talerza głębokiego, bulionówki, wazy lub salaterki.
Dobierając talerz do podania potrawy pamiętaj, aby potrawa „nie wysypywała się” z niego.
Jeżeli talerz płaski ma być podtalerzem, zostaw wolną przestrzeń na ułożenie łyżki czy sztućców do serwowania, np. łyżki wazowej, łyżki do sosów lub łyżki i widelca do serwowania potrawy.
W gastronomii stosowane są talerze różnej wielkości.
- najmniejsze o Ø 13 – 17 cm, to talerze do podania dodatków lub odłożenia resztek;
- talerzy o Ø 19 – 21cm używaj do podania deserów, zakąsek, śniadań a także niektórych dodatków, np. sałat;
- nieco większych o Ø 23 – 26 cm, stosuj do podania dań głównych, większych deserów czy zakąsek;
- największych o Ø 28 – 32 cm użyj do podania dań głównych.
Zamiast talerzy okrągłych możemy stosować talerze kwadratowe odpowiednio o długości boku np. 17 cm, 21 cm, 26 cm.
Talerze płaskie o różnych średnicach i kształtach, stosuj do podania:
- dodatków do potraw, np. pieczywo, paszteciki,
- zakąsek, deserów, dań głównych.
Każdego talerza płaskiego możesz użyć jako podtalerza do sosjerki, talerza głębokiego, bulionówki, wazy lub salaterki.
Dobierając talerz do podania potrawy pamiętaj, aby potrawa „nie wysypywała się” z niego.
Jeżeli talerz płaski ma być podtalerzem, zostaw wolną przestrzeń na ułożenie łyżki czy sztućców do serwowania, np. łyżki wazowej, łyżki do sosów lub łyżki i widelca do serwowania potrawy.
W gastronomii stosowane są talerze różnej wielkości.
- najmniejsze o Ø 13 – 17 cm, to talerze do podania dodatków lub odłożenia resztek;
- talerzy o Ø 19 – 21cm używaj do podania deserów, zakąsek, śniadań a także niektórych dodatków, np. sałat;
- nieco większych o Ø 23 – 26 cm, stosuj do podania dań głównych, większych deserów czy zakąsek;
- największych o Ø 28 – 32 cm użyj do podania dań głównych.
Zamiast talerzy okrągłych możemy stosować talerze kwadratowe odpowiednio o długości boku np. 17 cm, 21 cm, 26 cm.