Jak przygotować stół na przyjście gości”?
Organizując przyjęcie warto zadać sobie kilka pytań?
• Jak rozmieścimy gości przy stole?
• Jak udekorujemy stół?
• Jakie potrawy chcemy przygotować?
Pamiętajcie, że nakrycie dla gościa jest związane z kolejnością serwowanych potraw i napojów na przyjęciu. Ilość zaproszonych gości na pewno wpłynie na ich rozmieszczenie przy stole. Warto przemyśleć kolorystykę nakrycia: obrus, zastawę stołową oraz dekorację. Aranżacja stołu powinna nawiązywać do charakteru przyjęcia, nie powinna być przeładowana. Pamiętajcie, że przy stole goście będą jeść więc musi być miejsce na podawane potrawy i ich konsumpcję.
Przed samym przyjęciem nakrywając stół pamiętajcie o następujących czynnościach.
1.Na stół kładziemy uprasowany obrus.
2. Następnie na nim przygotowujemy dekorację jeśli wymaga większej powierzchni na stole.
Poniżej przykład dekoracji stołu wiosennego.
Jeśli natomiast główną dekoracją są kwiaty pojedyncze lub bukiety można je postawić z wazonem po przygotowaniu całego nakrycia stołu .
3. Jeśli podczas przygotowania dekoracji na obrusie zostaną kawałki zbędnej dekoracji możemy je usunąć za pomocą zmiotki i szufelki przeznaczonej do tego celu.
4. Po ułożeniu sztućców sprawdzamy ich prawidłową kolejność oraz odległości: od krawędzi stołu i talerza.
Ze względów higienicznych ustawianie zastawy stołowej i formowanie serwetek należy wykonać nakładając na dłonie rękawiczki jednorazowe.
5. Formujemy serwetki i elementy dekoracyjne w ozdobne formy.
• Jak rozmieścimy gości przy stole?
• Jak udekorujemy stół?
• Jakie potrawy chcemy przygotować?
Pamiętajcie, że nakrycie dla gościa jest związane z kolejnością serwowanych potraw i napojów na przyjęciu. Ilość zaproszonych gości na pewno wpłynie na ich rozmieszczenie przy stole. Warto przemyśleć kolorystykę nakrycia: obrus, zastawę stołową oraz dekorację. Aranżacja stołu powinna nawiązywać do charakteru przyjęcia, nie powinna być przeładowana. Pamiętajcie, że przy stole goście będą jeść więc musi być miejsce na podawane potrawy i ich konsumpcję.
Przed samym przyjęciem nakrywając stół pamiętajcie o następujących czynnościach.
1.Na stół kładziemy uprasowany obrus.
2. Następnie na nim przygotowujemy dekorację jeśli wymaga większej powierzchni na stole.
Poniżej przykład dekoracji stołu wiosennego.
Jeśli natomiast główną dekoracją są kwiaty pojedyncze lub bukiety można je postawić z wazonem po przygotowaniu całego nakrycia stołu .
3. Jeśli podczas przygotowania dekoracji na obrusie zostaną kawałki zbędnej dekoracji możemy je usunąć za pomocą zmiotki i szufelki przeznaczonej do tego celu.
4. Po ułożeniu sztućców sprawdzamy ich prawidłową kolejność oraz odległości: od krawędzi stołu i talerza.
Ze względów higienicznych ustawianie zastawy stołowej i formowanie serwetek należy wykonać nakładając na dłonie rękawiczki jednorazowe.
5. Formujemy serwetki i elementy dekoracyjne w ozdobne formy.