Tradycyjnym wydarzeniem w naszej szkole jest prezentacja aranżacji stołów okolicznościowych wykonanych przez uczniów. Wg. kronik szkolnych, w tym roku to już 50 Wystawa Stołów Okolicznościowych. Z opowieści absolwentów szkoły wynika, że historia tej inicjatywy sięga czasów sprzed II wojny światowej. W pierwszych latach organizowania Wystawy Stołów Okolicznościowych przedstawiano zasady prawidłowego nakrywania stołów do różnych posiłków i popularnych imprez okolicznościowych. Prezentacja tych aranżacji była organizowana w sali konsumenckiej warsztatów szkolnych lub w pracowni obsługi konsumenta – obecnie sala 306. W latach późniejszych było to bardzo duże przedsięwzięcie, w którym uczniowie przedstawiali 60-100 pomysłów aranżacji stołów świątecznych, okolicznościowych i niekonwencjonalnych. Te realizacje mogliśmy zobaczyć w salach gimnastycznych. Tradycja pokazów aranżacji stołów uczniowskich była również kontynuowana w bardzo trudnych dla wszystkich latach pandem
Jak przygotować stół na uroczystą kolację wigilijną, aby wyglądał ładnie, bez dużego wysiłku? Dekorowanie stołu powinno być dla nas przyjemnością. Musicie wybrać styl, w jakim chcecie nakryć stół. Jeśli lubicie nakrycie proste w formie z elementami natury , to propozycja dla Was. Biały haftowany obrus i białe półciemne serwetki. Do dekoracji nakrycia wystarczy użyć gałązkę świerku i suszony plasterek pomarańczy. Pośrodku stołu ustawimy stroik z tym samym motywem: świerku, szyszek i bombek z wikliny. Nakrycie nowoczesne w tonacji biało- czarno- srebrzystej to nasza propozycja dla osób ceniących sobie prostą nowoczesną formę. Przygotowanie aranżacji stołu nie wymaga dużej pracy. Potrzebujemy do tego biały błyszczący obrus, czarne bieżniki z błyszczącymi elementami i białą ceramiczną zastawę oraz szkło z cz arnymi nóżkami. Do aranżacji można wykorzystać kwadratowe talerze. A to nasza propozycja. Szare wiklinowe bombki ze srebrnym połyskiem są dekoracją nakrycia.
Trybuszon – inaczej scyzoryk kelnerski Tak. Dlatego, że spełnia następujące warunki: Jest przydatny i wygodny w użyciu. Jest mały i łatwo go schować w kieszeni kamizelki/marynarki/zapaski. Posiada aż trzy funkcje: – scyzorykiem przetniemy banderolę, – używając dźwigni i korkociągu wyjmiemy korek z butelki, – otwieraczem zdejmiemy kapsel. elementy budowy trybuszona wyjmowanie korka
Mamy dla Was nowe propozycje nakrycia stołu wielkanocnego tym razem w odcieniu różu lub czerni. Jeśli lubisz pudrowy róż może wykorzystasz poniższą aranżację. Obrus i zastawa ceramiczna w kolorze écru. Dekoracją są serwetki w kolorze pudrowego różu i w tej samej tonacji podtalerze. Drugą propozycją jest aranżacja stołu w t onacji biało- czarno- żółtej łatwa do wykonania. Na białym obrusie są ustawione czarne talerze. Elementami dekoracyjnymi są bieżnik z haftowanym królikiem oraz żółte serwetki ułożone fantazyjnie pod talerzem do zupy. W wazonie można umieścić gałązki forsycji zwiastującej wiosnę i zawiesić pisanki .