Wybieramy owoce, z których chcemy skomponować sałatkę, najlepiej różniące się smakiem i barwą. Każdy z owoców po kolei obieramy, kroimy i układamy dekoracyjnie na talerzu. To nasze propozycje Sałatka z kiwi, jabłka i banana 1. W talerzu układamy pokrojone kiwi. 2. Następnie układamy plasterki banana. 3. Na końcu dokładamy cząstki jabłka. 4. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem. 5. Dekorujemy. 6. Oto efekt pracy. Podobnie wykonujemy inne sałatki, pamiętając o obraniu owoców, odpowiednim pokrojeniu i dekoracji Propozycja podania sałatki owocowej z grzanką z chałki, masłem i dżemem.
Serwetki są dekoracyjnym elementem nakrycia stołu. Odpowiednio uformowane możemy zastosować np. do podania pieczywa, udekorowania butelki z winem, pod świeczniki. Do dekoracji stołu W czasie jedzenia ułożone na kolanach chronią ubranie gości, a ponadto podczas posiłku i po jego zakończeniu służą do wytarcia ust. Najlepiej zastosować serwetki lniane lub bawełniane, oczywiście czyste i uprasowane. Na śniadanie układa się serwetki płasko złożone na talerzykach lub obok nakrycia. Natomiast na obiad i kolację serwetki składa się w bardziej dekoracyjne i wyższe formy. Do śniadań dla gości Dla gości do obiadu Dla gości do obiadu lub kolacji
Trybuszon – inaczej scyzoryk kelnerski Tak. Dlatego, że spełnia następujące warunki: Jest przydatny i wygodny w użyciu. Jest mały i łatwo go schować w kieszeni kamizelki/marynarki/zapaski. Posiada aż trzy funkcje: – scyzorykiem przetniemy banderolę, – używając dźwigni i korkociągu wyjmiemy korek z butelki, – otwieraczem zdejmiemy kapsel. elementy budowy trybuszona wyjmowanie korka
Tradycyjnym wydarzeniem w naszej szkole jest prezentacja aranżacji stołów okolicznościowych wykonanych przez uczniów. Wg. kronik szkolnych, w tym roku to już 50 Wystawa Stołów Okolicznościowych. Z opowieści absolwentów szkoły wynika, że historia tej inicjatywy sięga czasów sprzed II wojny światowej. W pierwszych latach organizowania Wystawy Stołów Okolicznościowych przedstawiano zasady prawidłowego nakrywania stołów do różnych posiłków i popularnych imprez okolicznościowych. Prezentacja tych aranżacji była organizowana w sali konsumenckiej warsztatów szkolnych lub w pracowni obsługi konsumenta – obecnie sala 306. W latach późniejszych było to bardzo duże przedsięwzięcie, w którym uczniowie przedstawiali 60-100 pomysłów aranżacji stołów świątecznych, okolicznościowych i niekonwencjonalnych. Te realizacje mogliśmy zobaczyć w salach gimnastycznych. Tradycja pokazów aranżacji stołów uczniowskic...