Wybieramy owoce, z których chcemy skomponować sałatkę, najlepiej różniące się smakiem i barwą. Każdy z owoców po kolei obieramy, kroimy i układamy dekoracyjnie na talerzu. To nasze propozycje Sałatka z kiwi, jabłka i banana 1. W talerzu układamy pokrojone kiwi. 2. Następnie układamy plasterki banana. 3. Na końcu dokładamy cząstki jabłka. 4. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem. 5. Dekorujemy. 6. Oto efekt pracy. Podobnie wykonujemy inne sałatki, pamiętając o obraniu owoców, odpowiednim pokrojeniu i dekoracji Propozycja podania sałatki owocowej z grzanką z chałki, masłem i dżemem.
Serwetki są dekoracyjnym elementem nakrycia stołu. Odpowiednio uformowane możemy zastosować np. do podania pieczywa, udekorowania butelki z winem, pod świeczniki. Do dekoracji stołu W czasie jedzenia ułożone na kolanach chronią ubranie gości, a ponadto podczas posiłku i po jego zakończeniu służą do wytarcia ust. Najlepiej zastosować serwetki lniane lub bawełniane, oczywiście czyste i uprasowane. Na śniadanie układa się serwetki płasko złożone na talerzykach lub obok nakrycia. Natomiast na obiad i kolację serwetki składa się w bardziej dekoracyjne i wyższe formy. Do śniadań dla gości Dla gości do obiadu Dla gości do obiadu lub kolacji
Trybuszon – inaczej scyzoryk kelnerski Tak. Dlatego, że spełnia następujące warunki: Jest przydatny i wygodny w użyciu. Jest mały i łatwo go schować w kieszeni kamizelki/marynarki/zapaski. Posiada aż trzy funkcje: – scyzorykiem przetniemy banderolę, – używając dźwigni i korkociągu wyjmiemy korek z butelki, – otwieraczem zdejmiemy kapsel. elementy budowy trybuszona wyjmowanie korka
Obierając owoce przy gościu należy pamietać o kilku zasadach: -nie dotykamy owoców rękami - umyte owoce przenosimy na deskę do krojenia używając płóciennej serwety -owoce przy obieraniu i krojeniu możemy dotykać jedynie sztućcami Obieranie i dzielenie banana 1. Banana przenosimy na deskę do krojenia owoców, odcinamy koniec banana.Nacinamy skórkę wzdłuż delikatnie, aby nie uszkodzić miąższu. 2. Następnie delikatnie usuwamy skórkę z banana. 3. Kroimy obranego banana na plastry. UWAGA • Plastry banana możemy podawać ułożone na talerzu płaskim skropione sokiem z cytryny lub razem z innymi pokrojonymi owocami w postaci sałatki owocowej. Obieranie i dzielenie kiwi 1. Umyte kiwi przenosimy na deskę do krojenia owoców. 2. Odcinamy oba końce kiwi. 3. Obieramy kiwi. 4. Usuwamy skórkę z deski. 5. Kiwi kroimy w poprzek na półplastry. 6. Kiwi układamy na talerzu podajemy same lub w postaci sałatki z innymi pokrojonymi owocami. Obieranie i dzielenie jabłko 1...