Jak przygotować nakrycie stołu?

Dla każdego gościa na stole przygotowuje się nakrycie. Na jego kształt mają wpływ: menu zaplanowane na przyjęcie, sposób podawania potraw oraz charakter przyjęcia.

Nakrycia do poszczególnych przyjęć, czy rodzaju  menu mogą się od siebie różnić jednak pamiętajcie, że pewne elementy nakrycia nie ulegają zmianie.



Oto one:

  • Środek nakrycia stanowi serweta dla gościa lub talerz,
  • Po prawej stronie znajdują się noże i łyżka do zupy,
  • Po lewej stronie widelce,
  • Nad serwetką sztućce do deseru.
  • A u góry po prawej stronie kieliszki i tumbler.

 

Popularne posty z tego bloga

Historia Wystawy Stołów Okolicznościowych

Natura i nowoczesność w dekoracji stołów wigilijnych i bożonarodzeniowych

Czy trybuszon jest niezbędnym elementem wyposażenia kelnera?

Nowe propozycje nakrycia stołu na Wielkanoc