SZTUĆCE SERWISOWE

Część 3

SZTUĆCE SERWISOWE

Sztućce serwisowe to sztućce pomocnicze używane zarówno przez gości, jak i kelnerów. Są one niezbędne przy nakładaniu potraw z naczyń wieloporcjowych na talerze gości. Sztućce do tranżerowania są wyłącznie używane przez kelnera do dzielenia mięsa lub drobiu w serwisie angielskim.

SZTUĆCE PÓŁMISKOWE DO RYB



Widelec półmiskowy do ryb i widelec półmiskowy do ryb


Używaj ich w serwisie angielskim do porcjowania i serwowania potraw z ryb, np. ryb pieczonych, gotowanych, faszerowanych.

WIDELCE PÓŁMISKOWE DO MIĘS




Używaj ich w serwisie familijnym do podania pokrojonych wędlin, pieczonych mięs, pasztetów.

Wielkość sztućców zawsze dobieraj do wielkości naczyń.


SZTUĆCE DO SAŁAT

Stosuj je do podania sałat serwisem francuskim, familijnym oraz angielskim.


SZTUĆCE DO TRANŻEROWANIA



Stosuj je w serwisie angielskim do tranżerowania, porcjowania i serwowania upieczonych mięs i drobiu.


SZTUĆCE DO TORTU



Razem używaj ich w serwisie angielskim do porcjowania i serwowania tortów, ciast, rolad lodowych. Pracę podczas porcjowania ciast z kremem oraz rolad lodowych ułatwi Ci naczynie (np. dzbanek) z gorącą wodą.

Samej łopatki do tortu użyj w serwisie francuskim do podania omletów biszkoptowych, kanapek tortowych oraz ciast krojonych.

Popularne posty z tego bloga

Sałatki owocowe

Do czego stosujemy serwetki?

Historia Wystawy Stołów Okolicznościowych

Obieranie owoców przy gościu