OBIERANIE ANANASA

Obieranie ananasa
Obieranie ananasa często sprawia trudność. Przedstawiamy krok po kroku obieranie wykonywane przez kelnera przy stoliku gościa. W taki sam sposób oczywiście możemy sami obrać ananas w domu przygotowując sałatkę.
1. Ananas układamy na boku i przytrzymując serwetką płócienną odcinamy liście i jego dolną część.
2. Stawiamy ananas i przytrzymujemy widelcem od góry, nożem do tranżerowania odcinamy skórkę.
Najlepiej zacząć odcinanie skórki od góry do dojnej części owocu. (skórkę kroimy dość grubo, aby na ananasie pozostało jak najmniej brązowych plamek).

3. Niejadalne części ananasa, za pomocą sztućców usuwamy z deski do krojenia na talerz lub salaterkę przeznaczoną na odpadki.
4. Ostrą częścią noża wycinamy niejadalne oczka (plamki) z ananasa.
5. Obrany ananas kładziemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy zdrewniałą, środkową część owocu. Następnie kroimy każdą ćwiartkę na cząstki.

6. Tak pokrojony ananas układamy na talerzu.
Uwaga.
Ananas możemy podawać sam, udekorowany bitą śmietanką lub w formie sałatki owocowej z innymi pokrojonymi owocami.

Popularne posty z tego bloga

Do czego stosujemy serwetki?

Sałatki owocowe

Czy trybuszon jest niezbędnym elementem wyposażenia kelnera?

Wigilijne nakrycie