Sommelier, kiper, enolog, kelner – jeden czy wiele zawodów ?
W zakładach gastronomicznych możemy spotkać się z pracownikiem, który
specjalizuje się w winach. Jest to sommelier czyli wyspecjalizowany kelner,
który pomaga gościom w doborze win komponujących się z zamówionymi potrawami,
opowiada ciekawostki o produkcji win i ich walorach smakowych. Często pomaga w
układaniu karty win.
Sommelier może pracować w restauracji, winiarni, drink barze, sklepie z winami oraz jest niezbędny podczas degustacji wina na spotkaniach towarzyskich.
Czy sommelier to kiper? Nie.
Kiper to zawodowy degustator, czyli osoba zajmująca się organoleptyczną oceną smaku, wyglądu i zapachu. Najczęściej pracuje przy produkcji żywności, napojów lub alkoholi, gdzie kontroluje jakość i powtarzalność produktu.
Enolog natomiast to specjalista od produkcji wina. Jakich narzędzi używa sommelier? Sommelier wyposażony jest w niezbędne narzędzia, które umożliwiają i jednocześnie ułatwiają mu wykonywaną pracę.
Są to miedzy innymi: tastevin, korkociąg, szczypce, termometr, karafki.
Tastevin
Tastevin nosi sommelier na szyi. Jest to mały, płytki srebrny kubek służy do degustacji wina, aby upewnić się, że nie jest zepsute.
Sommelier może pracować w restauracji, winiarni, drink barze, sklepie z winami oraz jest niezbędny podczas degustacji wina na spotkaniach towarzyskich.
Czy sommelier to kiper? Nie.
Kiper to zawodowy degustator, czyli osoba zajmująca się organoleptyczną oceną smaku, wyglądu i zapachu. Najczęściej pracuje przy produkcji żywności, napojów lub alkoholi, gdzie kontroluje jakość i powtarzalność produktu.
Enolog natomiast to specjalista od produkcji wina. Jakich narzędzi używa sommelier? Sommelier wyposażony jest w niezbędne narzędzia, które umożliwiają i jednocześnie ułatwiają mu wykonywaną pracę.
Są to miedzy innymi: tastevin, korkociąg, szczypce, termometr, karafki.
Tastevin
Tastevin nosi sommelier na szyi. Jest to mały, płytki srebrny kubek służy do degustacji wina, aby upewnić się, że nie jest zepsute.






