Historia Wystawy Stołów Okolicznościowych

    Tradycyjnym wydarzeniem w naszej szkole jest prezentacja aranżacji stołów okolicznościowych wykonanych przez uczniów. Wg. kronik szkolnych, w tym roku to już 50 Wystawa Stołów Okolicznościowych. Z opowieści absolwentów szkoły wynika, że historia tej inicjatywy sięga czasów sprzed II wojny światowej. 
    W pierwszych latach organizowania Wystawy Stołów Okolicznościowych przedstawiano zasady prawidłowego nakrywania stołów do różnych posiłków i popularnych imprez okolicznościowych. Prezentacja tych aranżacji była organizowana w sali konsumenckiej warsztatów szkolnych lub w pracowni obsługi konsumenta – obecnie sala 306. 
    W latach późniejszych było to bardzo duże przedsięwzięcie, w którym uczniowie przedstawiali 60-100 pomysłów aranżacji stołów świątecznych, okolicznościowych i niekonwencjonalnych. Te realizacje mogliśmy zobaczyć w salach gimnastycznych. 
    Tradycja pokazów aranżacji stołów uczniowskich była również kontynuowana w bardzo trudnych dla wszystkich latach pandemii COVID, oczywiście z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa. 
W swojej pracy uczniowie wykorzystują wiadomości i umiejętności z różnych dziedzin i wielu źródeł, znajdują zastosowanie różnych, często niekonwencjonalnych przedmiotów do wykonania swoich prezentacji. Uczą się pracy w zespole, zasad doboru i kompozycji elementów dekoracyjnych, utrwalają umiejętności z różnych dziedzin oraz mają możliwość zaprezentowania swoich zainteresowań i pasji łącząc je z gastronomią. Od lat wystawa cieszy się dużym zainteresowaniem uczniów naszej szkoły, ich rodziców, mieszkańców Łodzi oraz mediów. Co roku jest odwiedzana przez uczniów szkół podstawowych oraz przedszkoli z Łodzi i okolic. 
    W tym roku uczniowie przedstawiają swoje najciekawsze pomysły na aranżacje stołów w pracowni obsługi gości, więc historia Wystawy stołów zatoczyła koło i ponownie większą wagę przywiązuje się do poprawności nakrycia i prezentacji zastosowania niecodziennej zastawy stołowej. 


 

Popularne posty z tego bloga

Natura i nowoczesność w dekoracji stołów wigilijnych i bożonarodzeniowych

Czy trybuszon jest niezbędnym elementem wyposażenia kelnera?

Nowe propozycje nakrycia stołu na Wielkanoc