Wigilijne nakrycie

Wiele osób zadaje sobie pytanie: jak przygotować nakrycie na wigilijną kolację? Czy inwestować w naczynia i sztućce? Jaką dobrać dekorację?
Nie „wyczarujemy” świątecznego nastroju nowymi zakupami. Warto postawić na poprawność i pomysłowość.
Poprawność nakrycia Na kolację wigilijną tradycyjnie podajemy: * dania zimne:śledzie w różnej postaci, ryby w galarecie, ryby po grecku lub inne; pieczywo *zupy:barszcz z uszkami, grzybowa z łazankami lub inna; * dania gorące:ryba smażona, pierogi ze słonym nadzieniem, kapusta z grochem lub fasolą, itp. *desery:makiełki, makowce, kompoty z suszonych owoców, itp. *napoje:woda,herbata,kawa Zgodnie z tym menu, w nakryciu powinny się znaleźć dwa komplety noży i widelców(jeżeli mamy sztućce do ryb, to wówczas należy podać nóż i widelec do ryb oraz tradycyjny nóż i widelec), łyżka do zupy, łyżeczka do kompotu i widelczyk do ciasta, talerz płaski. Talerz płaski należy w odpowiednim momencie zamienić na talerz do zupy, po zjedzeniu zupy ponownie podać talerz płaski, aby zjeść gorące potrawy. Kolację kończą desery więc do ich konsumpcji należy podać talerzyk do ciast oraz filiżanki z gorącymi napojami. Pomysłowość Warto wykorzystać akcenty dekoracyjne, które nawiążą do tej uroczystości: gałązki świerku, sosny, ostrokrzewu, kolorowe wstążki i bombki. Może podpowiedzią będą zamieszczone zdjęcia?

Popularne posty z tego bloga

Historia Wystawy Stołów Okolicznościowych

Natura i nowoczesność w dekoracji stołów wigilijnych i bożonarodzeniowych

Czy trybuszon jest niezbędnym elementem wyposażenia kelnera?

Nowe propozycje nakrycia stołu na Wielkanoc